Het volgende recept is perfect voor alle spareribs fans. (stiekem durf ik wel te zeggen dat deze rub eigenlijk een heel klein beetje speciaal voor spareribs is gemaakt. Hoewel dit ook goed bij andere stukken varkensvlees past. En niet alleen bij vlees, ook bij desserts past deze BBQ rub en zelfs in cocktails maar daarover later meer in een ander blog item.
Geniet van deze heerlijke BBQ rub en dit ultieme spareribs recept. Geloof mij. BBQ wordt zo echt helemaal genieten. Oh en uiteraard hoeft het niet van de BBQ af te komen he. Heb je een oven dan kan dit dus net zo goed!

IngredientEN

 • 2 strengen spareribs

 • Hungry Dutchman Pork rub

 • VOOR DE GLAZE
 • 3 el sinaasappel marmalade

 • Sap van 2 tot 3 sinaasappels

 • 1/2 cup oranjebitter

 • 2 el honing

 • 1 grote el appelstroop

 • 1/4 cup appelciderazijn

Hoe maak je deze ribben

 • De dag voordat je gaat grillen, haal je het buikvlies van de spareribs af. Zorg er wel voor dat deze goed ontdooid zijn. Als je wilt weten hoe je spareribs ontdoet van het buikvlies, klik dan hier voor de uitleg van the Spareribs Project website!
 • Wrijf de ribben royaal met onze eigen BBQ rub The Hungry Dutchman’s Pork Rub in en zet deze koel weg voor minimaal 2 uur tot idealiter de hele nacht.
 • Op de dag van BBQ’en steek je de BBQ aan met indirecte hitte.  Zorg dat de temperatuur op 100C graden uitkomt. 
 • Nu hoor ik je denken (of niet) “dat zal vast de 3-2-1 methode worden.” Fout. We gaan deze ribben gewoon op de grill leggen boven het kolenvrije gedeelte. Deksel dicht en de komende paar uur laat je de ribben lekker liggen. Dit worden geen fall-of-the-bone ribben. Wil je dat wel? Dan pak je de 3-2-1 methode toch maar pak je in plaats van Appelsap, wat jus-d’orange) TIP! blijf lekker in de buurt van de BBQ want de geur die hier vanaf gaat komen is waanzinnig!
 • We gaan nu de ingredienten voor de saus bij elkaar in een pannetje doen en brengen dit aan de kook. Laat het lekker doorpruttelen en indikken tot een mooie dikkere saus. Proeven is goed maar kijk uit. Deze saus is echt lekker!!
 • Na een uurtje of 2 a 2.5 doen we de sateprikker test. Simpel gezegd, als je met een sateprikker moeiteloos door het vlees heen komt dan heb je gare ribben . Wil je de temperatuurproef doen, zorg dan dat het vlees boven de 70C graden is.
 • Smeer de ribben nu goed in met een kwast met de saus en leg deze nog even terug voor een minuutje of 15
 • Na 15 minuten smeer je indien nodig de ribben nog een keer lichtjes in