Onlangs kreeg ik van mijn slager Job Vrijenhoek de vraag of ik eens wat wilde doen met “vergeten vlees”. En daar hoefde ik persoonlijk niet lang over na te denken. Juist in een wereld waar ieder zo duurzaam mogelijk wil leven merk ik dat we vaak vergeten terug te kijken naar onze voorouders of meer lering trekken uit delen van de wereld waar men gewoon wel nog echt van kop tot staart eet. Veelal omdat het moet maar goed dat houd niet in dat wij dat niet kunnen en moeten. En in deze serie, die ik heel origineel “van kop tot staart” heb genoemd, wil ik jullie eigenlijk opnieuw laten kennismaken met vlees wat velen van ons echt vergeten zijn maar wat zooooo lekker kan zijn. Vlees dat misschien in eerste instantie nou niet echt smakelijk klinkt maar kom op, zet je daar nu overheen en lees mee want ik ga 2 gerechten maken die als ik het goed heb straks tot je meest favoriete recepten gaat behoren. Dit keer gebruik ik daarvoor Rundertong. Iets wat je relatief goedkoop kan krijgen bij je slager. Gemiddelde prijs is ongeveer 13 euro per rundertong. Het is niet iets wat hij/zij in de vitrine heeft liggen denk ik maar als je een goeie slager hebt zal het zeker wel ergens achterin de vriezer/koeler liggen. En dan krijg je ook wel echt een flinke ‘lap’ vlees.

Rundertong wordt net als ossentong veelal beschouwd als orgaanvlees en gemiddeld weegt zoiets 2kg. Nu moet Rundertong altijd gekookt worden. Als het keelstuk er aan zit zul je merken dat je hele lekkere bouillon overhoud naderhand die je kunt gebruiken als basis voor soepen of sauzen. Ook bij dit recept gaan we de rundertong eerst koken.

Belangrijk weetje waarom rundertong ook een goede toevoeging is qua voedingsstoffen.
In tegenstelling tot orgaanvlees zoals lever brengt rundertong veel minder cholesterol aan. Het vetgehalte en de voedingswaarde zijn vergelijkbaar met ander gemiddeld vet rundvlees. Het is dus ook een goede bron van eiwitten, ijzer en zink. 

IngredientEN

 • 1 Rundertong

 • 3 liter water (of in ieder geval genoeg tot de rundertong onder water staat)

 • pot milde salsa (of zelfgemaakte uiteraard)

 • 1 rode ui (in dunne halve ringen gesneden)

 • Verse koriander (klein gesneden

 • 150gram Feta (in kleine blokjes)

 • 8 kleine wraps

Bereidingswijze

 • Spoel de rundertong goed af onder een koude kraan en doe deze in een grote pan
 • Vul deze pan met water tot de rundertong onder water staat en doe hier 2 bouillonblokjes bij. Breng het geheel nu aan de kook en laat het geheel zachtjes 3 uur doorkoken. Draai halverwege de rundertong even om.

  TIP:
  In plaats van in een pan koken, kun je de rundertong ook 8 uur op low in een slowcooker garen
 • Na 3 uur haal je de rundertong uit de pan. haal de witte schil / huid van de rundertong af.
 • steek de BBQ aan voor indirect grillen en zorg dat de temperatuur op 130C blijft
 • Bestrooi de rundertong met je favoriete BBQ rub (zo lang deze maar geschikt is voor rundvlees) en leg deze op de BBQ om nog 1 uur door te garen. Voor een extra rooksmaak strooi je wat houtsnippers bij het houtskool
 • Na 1 uur haal je de rundertong van de BBQ af. Snij nu de rundertong in kleine stukjes.
 • warm de wraps op en vul nu de wraps met rundertong, salsa, rode ui, wat blokjes feta en een beetje koriander.
 • Eet smakelijk

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *