In de serie “van kop tot staart” werken we met vergeten stukken vlees. En in dit artikel gaan we door met rundertong. Een stuk vlees dat we eigenlijk in Nederland steeds minder goed kennen. En dat terwijl dit vroeger in Nederland een normaal iets is. Nu hebben we daar al taco de lengua mee gemaakt maar omdat het een grote tong was hebben we er ook nog een ander gerecht mee kunnen maken. In dit geval het Japanse gerecht Gyūtan.

Gyūtan is een Japans gerecht dat is gemaakt van gegrilde rundertong. Het woord gyūtan is een combinatie van het Japanse woord voor koe en het Engelse woord tong. Aangezien gyūtan letterlijk ‘koetong’ betekent, wordt het woord ook gebruikt om te verwijzen naar koetongen in Japan.

Nu kun je dit gerecht op zo veel manieren maken en in de meer luxere japanse restaurants zul je dit zeer zeker op hun eigen manier tegen komen. Soms gefrituurd, soms gebakken. In mijn geval gegrild en gerookt op de BBQ.

IngredientEN

 • 1/2 rundertong

 • 2x 2 eetlepels Soya saus

 • 2 x 2 eetlepels rijst azijn

 • 2 x 1 theelepel sesam olie

 • 2 x 1 theelepel citroensap

 • 2 eetlepels Ketjap Manis

 • 2 lenteuitjes (dun gesneden)

Bereidingswijze

 • Bereid de rundertong zoals altijd door deze in een grote pan met water te doen en aan de kook te brengen. Eenmaal aan de kook deksel op de pan en 3 uur zacht laten doorkoken. Je kunt de rundertong ook in een slowcooker voor 8 uur op low zetten. Na bereidingstijd de buitenlaag van de tong er af plukken zodat je het vlees overhoud
 • Snij de tong in mooie dunne plakken van ongeveer een halve cm. leg deze in een bakje
 • Doe 1 eetlepel soyasaus, 1 eetlepel rijstazijn, 1 theelepel sesam olie en 1 theelepel citroensap in een kom en roer goed door. Giet het mengsel nu over de plakken rundertong en laat minimaal 2 uur intrekken
 • steek de BBQ nu indirect aan op 150C aan
 • Doe nu de andere eetlepel soyasaus, eetlepel rijst azijn, theelepel sesam olie en theelepel citroensap EN 2 eetlepels ketjap manis in een kom en zet met kwastje apart
 • Leg de lappen rundertong op de BBQ en laat deze lekker liggen. TIP. Voeg een beetje houtsnippers toe om de rooksmaak te creeren. Keer de lappen iedere 5 minuten even om
 • Na 20 minuten kwast je de lappen aan de bovenkant goed in en laat even nog liggen alvorens je deze omdraait en hetzelfde proces herhaalt. Herhaal dit nu nog een paar keer
 • Eet smakelijk!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *