Ik zal toegeven, toen ik van mijn slager Job Vrijenhoek runderhart mee kreeg om een gerecht mee te maken voor de serie “van kop tot staart” moest ik eventjes nadenken. Want hart stond nu in eerste instantie niet op mijn lijstje van gerechten die ik moest proberen. In de serie ‘van kop tot staart’ kreeg ik van mijn slager Job Vrijenhoek de mogelijkheid om met ‘vergeten vlees’ te werken. Oftewel vlees wat eigenlijk bijna niet meer gebruikt wordt in de Nederlandse keukens maar wat stiekem best wel heeel erg lekker is. Runderhart is er eentje van. Want hoewel veel mensen bij het horen van het woord Runderhart huiverig worden is het eigenlijk ontzettend lekker! En ook al wordt het in Nederland niet (meer) gegeten, in andere delen van de wereld is het een van de lekkerdere delen van het rund wat er is.

Nu kan ik er voor kiezen om er runderhart spiezen van te maken (die overigens echt HEEEEL erg lekker zijn) maar ik wilde eens iets anders kiezen.. Dus ik dacht ik ga eens even het ballenbad met kookboeken in wat ik hier heb en dan vooral de oude kookboeken in. En toen vond ik een aantal soortgelijke recepten van een stoofpot. Iets wat helemaal in mijn straatje past. Dus met wat aanpassingen en een eigen draai is dit een stoofpot voor in de Dutch Oven met Runderhart geworden. En wat was dat me een partij lekker! Nu moet ik erbij vermelden dat dit wel een recept is wat past bij de herfst en/of winter maar goed. Voor de stoofpot liefhebbers, ik heb dit in de zomer gegeten en dat maakte het niet minder lekker.

Dutch Ovens

Net als vergeten vlees is de Dutch Oven een beetje uit onze keukens verdwenen lijkt het.. hoewel de laatste jaren er een opmars gelukkig bezig is en je meer en meer webshops ziet zoals Gaer Cookware bijvoorbeeld die o.a. hoge kwaliteit dutch ovens en braadpannen verkoopt. Of via BBQ webshops zoals Vuur & rook of Green Forest BBQ’s & Grills. Een Dutch Oven is eigenlijk een Braadpan die vroeger door immigranten uit Nederland meegenomen werd naar o.a. Amerika en werd voornamelijk gebruikt om boven open vuur te koken maar ook brood kon hierin gebakken worden o.a.

Runderhart

Runderhart is een stuk vlees wat eigenlijk de laatste jaren in de vergetelheid is geraakt. En dat is zonde. Want de smaak is niet, zoals velen onterecht denken, verwant aan de orgaan smaak. Nee, runderhart heeft een echte sterke rundvleessmaak. Je kunt het een beetje vergelijken met biefstukreepjes maar minder taai. En die smaak komt volledig tot zijn recht in onderstaand recept. Dus voor ieder die nog steeds twijfelt of rundvleeshart op het menu moet komen. Stop met twijfelen, ga naar je slager toe en vraag hem of hij je runderhart kan leveren. En de bereidingswijze is heel gevarieerd. De meest bekende zijn Spiezen en stoof maar wat velen niet weten is dat je van runderhart ook ontzettend goeie bouillon kunt trekken! Hoe dan ook. Het is een zwaar ondergewaardeerd stukje vlees tegenwoordig.

INGREDIENTEN

 • 1 kg runderhart (in blokjes gesneden)

 • 2 zoete uien in dunne reepjes gesneden

 • 2 eetlepels paprikapoeder

 • 2 eetlepels komijnpoeder

 • zout en peper naar smaak

 • 1/2 liter Bouillon

 • 1/2 liter Rode wijn

 • 3 eetlepels Appelstroop

 • 100 gram Roomboter (ongezouten)

 • Peterselie (garnering)

Beschrijving

 • Hou je vast. Dit wordt een lange zit. Voor deze stoof trekken we zo’n 7 uurtjes uit namelijk. En waarom zo lang? omdat dit een heerlijke langzame stoof wordt.
 • Stel de BBQ in voor indirect BBQen en laat de temperatuur niet verder dan 120 a 130C oplopen. Zet de Dutch Oven alvast op de BBQ om ook goed warm te worden.
 • Als de Dutch Oven op temperatuur is, doe je de boter hierin en voeg je de ui toe. Roer geregeld door om deze te fruiten en voeg na 5 minuten het runderhart in blokjes toe om nog even mee te braden
 • Voeg de bouillon nu aan de dutch oven toe en de rode wijn.
  Doe de deksel op de pan en laat nu voor de komende 5 uur op 120 a 130 graden gewoon stoven. Roer ieder uur gewoon even door en verder laat je de pan met rust.
 • Na 5 uur stoven voegen we de doperwten en wortel toe aan de stoof. Roer goed door en doe de deksel op de pan maar niet helemaal zodat het vocht langzaam wat kan inkoken. Roer nu af en toe even door. Laat de stoof nu lekker nog 1 1/2 tot 2 uurtjes doorstoven.
 • na 7 uur stoven haal je de deksel van de pan en roer je goed door. Als de stoof nu nog wat te waterig is, voeg je voorzichtig een eetlepel bloem door de stoof om iets in te dikken. De stoof is nu klaar en wij raden hier een hele lekkere aardappel puree bij aan om op te eten.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *