Onlangs heb ik van Yakiniku in Terneuzen de mogelijkheid gekregen om met deze kamado uit te mogen werken. Nu kende ik deze kamado al gezien de workshops die ik daar af en toe geef in hun Mancave en was ik al overtuigd maar als je er op de thuisbasis mee kunt werken ervaar je dit toch beter. In de afgelopen jaren dat ik nu thuis BBQ en ook professioneel BBQ heb ik kamado’s in alle soorten en maten voorbij zien komen en zijn deze geen van allen slecht. Toch als je mij nu zou moeten vragen wat ik kies als ik zou moeten kiezen tussen een Bastard, Kamado Joe, Green Egg of Yakiniku (of welke andere kamado), dan kies ik denk ik toch echt serieus eerder voor een Yakiniku. En niet omdat ik de andere kamado merken uitvlak. Zeker niet. Het zijn stuk voor stuk topmerken met topkwaliteit. Waarom wel? Lees vooral even verder.

Allereerst uiteraard is dat voornamelijk gebaseerd op smaak en mijn eigen mening maar er zijn meer redenen die ik zo verder uitleg. En natuurlijk zijn er mensen die deze review gaan lezen en zullen zeggen dat het onzin is, en dat het andere merk beter is en dat mag je best vinden. Maar besef wel, het is vrijwel altijd gebaseerd op persoonlijke voorkeur. Ik (en velen met mij trouwens,wat een hoop zegt!) vind Yakiniku gewoon een topmerk. Lees mijn review even verder en je snapt waarom ik zo’n fan ben van de Yakiniku kamado.

Lets talk about specs!

Misschien voor de één wat saai maar geloof mij als ik zeg dat de volgende specificaties een hoop zeggen over de kwaliteit van deze kamado. Want de Yakiniku kamado’s zijn gemaakt met een extra dik (33mm) keramiek van de hoogste kwaliteit. Het roestvrijstaal dat gebruikt is is van het type 304 en dat geldt ook voor de schoorsteen. Omdat de asschaal breed uitloopt zorgt dit voor meer as volume waardoor je langer kunt bbq’en.
De viltrand is gemaakt van onbrandbaar materiaal zodat de afslutiing optimaal is en de zuurstof aanvoer is onderverdeeld in maateenheden. Als extra functionaliteit die veel andere merken niet hebben is er de Woodchipper. Deze is luchtdicht en dubbel geisoleerd zodat de kamado niet open hoeft als er hout toegevoegd moet worden. De opening kan naadloos afgesloten worden met een roestvrijstalen dop met bajonetsluiting waardoor je dus geen enkel probleem hebt met false lucht (en je dus geen overmatige temperatuur stijging hebt ineens). Rookhout toevoegen kan simpel door met een schepje de houtsnippers toe te voegen door de woodchipper opening. Extra handig dus.

Zoals ik al zei is De kamado mooi zwart afgewerkt met het Yakiniku logo in de deksel verwerkt. Daarnaast staat het op een rvs plaatje op het mooi afgewerkte bamboe handvat. Het zijn kleine details maar onmiskenbaar voor een yakiniku.  

Accesoires

De Yakiniku wordt standaard geleverd met een Standaard grill rooster, kolen rooster, rookgat(woodchipper), thermometer en keramische vuurbak. Naast deze standaard accessoires die uiteraard nodig zijn kun je een grote reeks aan andere accesoires verkrijgen die de mogelijkheden van de kamado nog verder uitbreiden zoals gietijzeren grillroosters, verhogers, grillplaat voor op de kamado enz. Belangrijk is dat dit niet generieke accesoires zijn die voor alle soorten kamado’s te gebruiken zjin maar echt specifiek gemaakt voor Yakiniku. Tevens heeft Yakiniku een eigen label zeer hoge kwaliteit houtskool en ook rookhout in diverse houtsoorten beschikbaar om zo je grill ervaring optimaal te maken.

Mijn eigen eindoordeel

Na de BBQ nu een paar maanden te hebben gebruikt en diverse (spareribs) gerechten gemaakt te hebben kan ik oprecht zeggen dat ik onder de indruk ben van deze kamado. Prijstechnisch is de Yakiniku vergelijkbaar met alle andere topmerken. de 21″ heeft een startprijs van 930 euro als je via Yakinikugrill.com  besteld. Wil je eens ervaren hoe de Yakiniku werkt? Naast de workshops /masterclasses die vanuit Spareribs Project en THe Hungry Dutchman in de Yakiniku Mancave gegeven worden, kun je daar zoiezo vaak terecht en de kamado’s in een van hun natuurlijke habitats zien. Ik garandeer je, je wordt echt niet teleurgesteld!

Wil je eerst meer informatie over deze kamado? Kijk dan eens op www.yakinikugrill.com

Voetnoot

Deze review is mogelijk gemaakt dankzij Yakiniku Terneuzen en heb hiervoor de kamado mogen ontvangen. De review is gebaseerd op mijn eigen persoonlijke ervaring en mening en in geen enkel opzicht verder door andere externe partijen bewerkt of beinvloed.

Unboxing video van the Longhorn BBQ team

In onderstaande video kun je door de unboxing van de Yakiniku door Lino Van Cauwenbergh van de The Longhorn BBQ Crew Belgium perfect ontdekken hoe stevig de Yakiniku in elkaar zit en hoe deze wordt geleverd. 


Overall Review

DESIGN

KWALITEIT

PRIJS

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *