Nu dat het oktober is merk je dat mensen toch wat meer slowfood gaan maken in de weekenden. In de zomermaanden als het warm is heb je er vaak ook niet echt zin in maar nu buiten eigenlijk de bomen weer kaal worden en temperaturen s’nachts alweer richting vriespunt gaan, is het ook weer tijd voor echte heerlijke langzaam gestoofde gerechten. Gerechten die mij persoonlijk altijd aan mijn kindertijd doen denken. Overdag een frisse neus halen en dan eenmaal thuis opwarmen met zo’n heerlijke stoofmaaltijd. Ik heb dit ooit bedacht als opdracht voor een online recept wedstrijd en het rare is dat ik het daarna eigenlijk nooit meer gemaakt heb. En dat terwijl dit zo’n lekkere stoof is.

Dutch oven

Stoven doe je in Nederland eigenlijk pas goed in een Dutch Oven. Gietijzeren pannen die al door vele generaties voor ons werden gebruikt. De laatste jaren is de Dutch oven in Nederland weer aan populariteit toegenomen omdat deze veelal bij outdoor cooking en het BBQ’en wordt gebruikt. Toch zul je de dutch ovens of gewoon stoofpannen in vele keukens tegenkomen. Heb je deze nog niet in huis dan is het zeer zeker aan te raden om in ieder geval 1 pan in huis te halen. Voor goede kwaliteit pannen raad ik je zeer zeker aan om eens een kijkje te nemen op de website van Gaer Cookware. De ideale plek voor gietijzer en kwaliteit.

Goed Vlees

schotse hooglanders

Voor dit gerecht had ik de luxe om gebruik te maken van vlees dat je niet zo makkelijk kunt krijgen in Nederland. Namelijk rundvlees van Schotse Hooglander runderen. Deze komen in Nederland zelf niet veel voor. Je kunt deze runderen voornamelijk vinden in het duingebied van Zeeland en Zuid Holland. Mijn Slager Job Vrijenhoek verkoopt dit vlees zo nu en dan als hij er weer aan kan komen. En ik heb het geluk dan om een box met diverse stukken hiervan te kunnen bestellen. Het voordeel van dit ras is ook omdat ze niet graan gevoerd zijn maar echt eten wat er in het duingebied groeit, je dit echt merkt qua vlees, kleur en smaak. Dit neemt uiteraard niet weg dat je het met alle soorten stoof/rundvlees kunt maken.

Ingredienten

 • 4 pond sukadelappen of ander rundvlees dat perfect is om te stoven

 • kleine aardappeltjes in schil (niet uit de koeling) (750gram)

 • 10 tot 12 wortelen

 • 1 l Bouillon

 • 500 ml droge rode wijn

 • 70 gr tomatenpuree

 • 1 gele ui

 • 2 laurierbladeren

 • 4 takjes tijm

 • 3 el bloem

 • 1 tl peper

 • 1 1/2 tl zeezout

 • 1 el olie

Bereidingswijze

 • Zet de oven aan op 160 graden. Zet de dutch oven op het vuur en laat deze goed heten worden. Heb je een BBQ zoals een kamado of KetelBBQ met deksel, steek deze aan en zorg dat de temperatuur rond de 150 tot 160 blijft en bereid het voor op indirect. Zet een Dutch Oven alvast op de BBQ en laat deze goed heet worden.
 • snij de aardappelen door de midden, de uien in parten en de wortelen in stukken. Zet 1/3 van de wortelen nu apart.
 • doe de sukadelappen of rundvleesblokken door de bloem heen halen. Doe de olie nu in de hete dutch oven en bak hier in het rundvlees rondom bruin in 8 minuten.
 • Haal het vlees nu uit de pan, giet het vet af en doe nu alle ingredienten afgezien van de 1/3e hoeveelheid wortelen en de aardappelen nu in de pan en doe het vlees erbij. Doe de deksel op de pan, doe de deksel op de pan en zet deze in de oven of op de BBQ en laat het gerecht nu 2 uur stoven in de oven
 • Na 1 tot 1.5 uur haal je de pan uit de oven / van de BBQ. Schep nu zo veel mogelijk van de groente uit de BBQ. (tip: probeer wat van de ui te laten liggen in de pan want deze zijn extra lekker voor de smaak). Doe nu de aardappelen en de overgebleven stukjes wortel in de stoofpan erbij. Doe de deksel terug op de pan en zet deze voor nog eens 2 tot 2.5 uur terug in de oven / op de BBQ.
 • Haal hierna de pan uit de oven / van de BBQ en roer even goed door. Deze echt waanzinnig lekkere stoof is nu klaar. Geniet er van.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *