Nederland is altijd een visland geweest. En makreel is een van de vele vissoorten die in onze zee voorkomen. Als je het mij vraagt een van de lekkerste vissoorten ook om te bereiden.
Dit recept is er eentje die eigenlijk al een hele oude oorsprong heeft. Toch heb ik mijn eigen draai er aan gegeven en het tot een eigen nieuwe creatie gemaakt. En dit is nu echt zo’n gerecht dat je kunt maken op eenkoude herfst of winterdag na een lange wandeling.

Dit recept kun je in een ovenschaaltje maken per persoon of in de ovenbestendige mini dutch ovens. Deze kun je verkrijgen via o.a. Gaer Cookware of andere winkels waar men dit soort minipannetjes verkopen.

Ingredienten

  • 2 grote maat ovenpannetjes of een kleine ovenschaal

  • 1 gerookte makreel

  • 1 winterpeen

  • 1 zoete ui

  • 2 grote kruimige aardappelen

  • 225 gram crème fraîche

  • Geraspte oude kaas

Verwarm de oven voor op 180C. Snijde de huid dwars in met een mesje (bijvoorbeeld bij de staart) entrek voorzichtig de huid er af. Snij daarna de graat uit de vis;, begin bij de kop, voel waar de bovenkant van de graat zit en snij langzaam de vis los van de graat. Klap nu de vis open. Hierna kun je eenvoudig met de punt van het mes, de graat verder verwijderen van de beide helften. Check altijd goed aan beide kanten of er geen graten zijn achtergebleven is. Makreel heeft kleine dunne graatjes ook dus voer dit goed uit anders kom je deze tegen als je gaat op eten. Breek de makreel nu op in kleine stukjes en zet dit apart.

Snij nu de winterpeen in kleine blokjes en snij de ui in dunne halve ringen.
Boen de aardappelen schoon en kook deze in de schil voor 10-15 minuten. Voeg hier in de laatste 5 minuten de blokjes winterpeen bij. Fruit de uienringen in een hapjespan met wat olijfolie tot deze een mooie gouden kleur hebben.Let op dat de uienringen niet verbranden.
Laat de aardappelen even afkoelen en snij deze in kleine blokjes. Mix dit samen met de winterpeen en de uienringen.

Leg nu een bodem van deze mix in de ovenpannetjes of ovenschaal.Hierbovenop komt dan een laag van makreel. Daarop de rest van de aardappel,peen en uien mix. Bedek het geheel met de crame fraiche en garneer met een ruime laag geraspte kaas. Plaats de ovenpannetjes met deksel er op of de schaal nu in de oven.

Eet smakelijk!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *