We leven tegenwoordig in een tijd waarin alles in en rondom ons huis smart moet zijn. De verlichting, koelkast, grasmaaier, thermostaat, je keuken. Noem maar op. Je zou toch bijna denken dat iets als de barbecue dan ook smart zou kunnen zijn ooit? Dan heb ik nieuws voor je. Dat is er!

Als je aan de doorsnee barbecue’er vraagt welke soorten barbecues er zijn dan krijg je hoogstwaarschijnlijk te horen dat je houtskool, gas en electrische varianten hebt. En het debat over welke het beste werkt is op zijn zachtst gezegd hevig. Maar sinds een tijdje nu is er nog een 4e variant aan toegevoegd. De Pelletgrill. Een type dat voor velen nog onbekend is maar zoals ik onlangs heb ervaren een waanzinnige vernieuwing brengt op het gebied van barbecueen.

Pelletgrills zijn er van diverse fabrikaten. Green Mountain Grills, Grilla Grills, Traeger enz. Onlangs had ik het geluk om een pelletgrill aan te schaffen van Green Mountain Grills. Nu heb ik zelf niet zo veel ruimte dus werd het de Davy Crockett tailgater. Maar deze kleine pelletsmoker heeft wel een bizar arsenaal als het gaat om functies en features. Iets wat de groter broers ook hebben en nog meer.

Hoe werkt een Pelletgrill?

In iedere Pelletgrill zit een hopper. Een soort van laadbak die vol met pellets geladen kan worden. Onderin de hopper zit een doorvoerschroef die de pellets naar een zogeheten firebox stuurt. In de Firebox zit een gloeispiraal die de pellets doet ontbranden en middels een ventilator wordt de temperatuur verhoogd. Door dit proces ontstaat er hitte in de Pelletgrill en omdat de pellets ontbranden ontstaat er rook. 

WIFI

Veel pelletgrils van diverse merken zijn uitgerust met een wifi router waarmee je heel eenvoudig contact kunt maken met  een app. Tevens is het bij GMG mogelijk om je WIFI router van de grill te laten verbinden met je WIFI netwerk thuis. Op die manier kun je middels de app namelijk van waar dan ook ter wereld je pelletgrill thuis monitoren, en nog mooier, de bbq aan te sturen. Hoe smart wil je het hebben?

Persoonlijke ervaring

Zoals ik al aangaf, heb ik de davy Crockett nu. Ik kon deze toendertijd kopen via een dealer in Terneuzen namelijk Green Forest BBQ & Grills. Een pelletgrill die welleswaar klein van formaat is, maar toch bizar veel power heeft. De grill werkt op 12Volt maar wordt geleverd met omvormer zodat je op 220V kunt werken. Na het vullen met pellets schakelde ik middels bijgeleverde instructies de pelletgrill in en binnen ongeveer 15 minuten was de pelletgril keurig op temperatuur. Het mooie is dat je eigenlijk alleen de pellets in de gaten hoeft te houden nu. De grill zorgt zelf dat deze op temperatuur blijft. De Davy Crockett is dan wel een lichtgewicht. Met zijn 30 kilo is hij toch best zwaar. Maar het is en blijft een echte tailgater die je va nwaar dan ook moeiteloos kunt gebruiken. Vlees wordt perfect bereid. Door middel van de temperatuurprobe kun je via de app EN via de bbq zelf perfect bijhouden hoe het staat met de gaarheid.
Het grilloppervlak van de davy crockett is dan wel niet al te groot, ik heb ervaren dat je als je ribben op znkant houd, hier makkelijk 10 ribben op kunt zetten. Als je deze plat legt 2 a 3 maximaal. Green Mountain Grills biedt een grote reeks aan extra features waar goed over nagedacht is. Kortom, met de Davy Crockett kun je perfect al uit de voeten. Wil je toch iets meer grill oppervlak en blijft je bbq toch op een en dezelfde plek? Kies dan voor het grotere broertje de Daniel Boone of Jim Bowie.

Prijs

Prijstechnisch gezien ben je met een van bovenstaande bbq’s goedkopoer uit dan de high-end grote kamado’s. De gemiddelde prijs van de davy crockett ligt rond de 600 euro en die van de grotere broertjes gemiddeld 900 tot 1100 euro. Maar geloof mij als ik zeg dat je daar een hele hoop voor terug krijgt.

App


Green Mountain Grill heeft een app die je kunt verbinden met de pelletgrill. Het voordeel daarvan is dat je nog meer controle hebt over de pelletgrill en nog beter kunt monitoren wat er gebeurd. Daarnaast vind je in de Green Mountain Grill app een grote hoeveelheid recepten en kun je de pelletgrill ook instellen in stappen zodat deze ieder gerecht wat je maakt perfect van de grill af komt!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *