Denk je aan cuba, dan denk je aan sigaren, amerikaanse oldtimers in opvallende kleuren, uptempo zomerse muziek en ook lekker eten. Nu ben ik zelf niet in Cuba geweest maar in de zomer merk je hier waar ik woon op het strand vaak wel de invloeden in de keuken van de standtenten. En die is erg lekker vaak. Eenvoudig maar wel lekker. En om de vraag van ieder die dit leest te beantwoorden, de limonchello is zeer zeker niet cubaans. Maar de smaak kan er zeer zeker mee verbonden worden.

de Cubaanse keuken kenmerkt zich voornamelijk met het gebruik van knoflook (heel veel knoflook,) en kruiden zoals oregano, peterselie, peper, (niet te veel want pittig is iets wat je niet
bij cuban food zult terugvinden). Maar zoals net gezegd wordt er ook veel gebruik van citroenen, limoenen en sinaasappelen in gemaakt. Vandaar dus mijn referentie naar Limonchello.

En nu krijg ik zo nu en dan wel eens de kans om iets lekkers te proeven van bedrijven of mensen in mijn omgeving en zo ook een fles zelfgemaakte limonchello via een BBQ team genaamd LetzQ. En die was trouwens verrekte lekker! Nu is Limonchello zelf maken niet echt heel moeilijk maar goed, deze fles was al kant en klaar door dat team gemaakt dus dat scheelt mij weer. En ja, nogmaals, ik weet het. Limonchello is niet cubaans. Maar in dit geval, gaat het meer om de citroen/limoen en alcohol die hier in dit recept gebruikt worden die het met de kruiden samen een mooi cubaans tintje geven.

Wat die kruiden betreft, zoals ik al zei, worden in cuba vooral eenvoudige combinaties gemaakt met kruiden en specerijen zoals knoflook, komijn, peterselie, uienpoeder, oregano, peper en zout. En daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van vruchten. En dan met name citroen / limoen en sinaasappelen. De reden is dat in Cuba er nog eigenlijk veel schaarste is als het gaat om eten en daar worden mensen vindingrijk met wat er voorhanden is. En juist daarom vind ik het geweldig dat je met zo’n simpele combinatie Zo’n onwijs lekkere gerechten op tafel kunt zetten.

Nu is dit een niet al te moeilijk recept en is de limonchello zelf ook gewoon te vervangen door citroensap met wat suiker. Maar neem van mij aan, de smaak met limonchello is gewoon zo lekker tijdens deze warme zomerdagen dan wil je gewoon niet anders meer.

Ingredienten

 • 2 strengen spareribs

 • Voor de BBQ rub
 • 2 EL knoflookpoeder

 • 1 EL uienpoeder

 • 1 EL komijnpoeder

 • 1 EL Peterselie

 • 1 EL oregano

 • voor de glaze
 • 2 cups Limonchello

 • sap van 1 limoen

 • rasp van 1 limoen

Bereidingswijze

 • Begin 1 dag van te voren met de ribben te ontdoen van hun buikvlies.
 • Leg de ribben in een grote schaal en giet alle ingredienten hier erbij. Zorg dat de ribben lekker onder liggen. Leg de ribben nu lekker minimaal de hele nacht weg om te marineren.
 • Steek de volgende dag de barbecue aan op indirect en zorg dat de temperatuur niet verder komt dan 110 graden.
 • Haal de ribben uit het vocht boven het kolenvrije gedeelte en zet het vocht apart. Doe de deksel nu op de BBQen laat de ribben 2 tot 2.5 uur lekker low en slow liggen.
 • Doe de marinade in een pannetje en breng dit aan de kook. Laat de marinade indikken tot een wat dikkere substantie. het zal geen saus worden dus laat niet te lang pruttelen.
 • Na +/- 2.5 uur kijk je of het bot al wat uit begint te steken bij de ribben. Als dit zo is, dan ben je op de goede weg, zo niet? Laat de ribben nog even liggen. Na 2.5 uur ongeveer pak je de riben in het folie even in. Doe er vooral een scheutje limonchello bij (maar kijk uit dat je dit niet boven het vuur legt, het is en blijft alcohol en dat mengt niet zo lekker met vuur he ). Pak de ribben in en leg deze weer indirect terug voor 1.5 uur.
 • Na deze fase haal je de ribben er af, uit het folie en leg je deze weer terug op de BBQ. Tijd voor de laatste fase nu dus. Nu kun je de ribben gaan aflakken met de saus. Dit doe je door de ribben beetje dichter bij  de kolen te leggen (niet erboven) en met een kwastje de saus er over te kwasten. Doe het lekker rijkelijk en als het te snel gaat, haal je de ribbenweer wat meer van het vuur vandaan.
 • a een paar keer elke 10 minuten de ribben afgelakt te hebben, zijn de ribben gaar. Deze zullen niet fall of the bone zijn maar een lekkere bite hebben. Dat gecombineerd met de limoensmaak geeft je ribben echt een heerlijk zomerse smaak. Geniet er van. en laat vooral weten wat je er van vind!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *