In de tijd waarin we nu leven is iedereen het er wel over eens dat het duurzamer moet. Wat slagers betreft merk ik dat veel van hen daar graag in meegaan. En zo ook de slager waar ik vaak kom in Rijswijk – Slagerij Vrijenhoek. Deze slager verkoopt namelijk boxen van hoge kwaliteit Schotse hooglander vlees. En deze heb ik onlangs kunnen uitproberen. Allereerst over de Box zelf. Deze bestaat uit een mooie royale hoeveelheid vlees waar je echt veel gerechten mee kunt maken. Stoofvlees, hamburgers, rundergehakt, biefstuk, worst, rookworst en runderlappen. Ook zit er een bak met dubbelgetrokken bouillon in of een runderschenkel zodat je zelf echt goede bouillon kunt maken. De prijs van deze box is eerlijk. Namelijk € 50,- en allemaal afkomstig van een speciaal ras. Namelijk de Schotse hooglander. Een ras dat in Nederland op meer plekken graast dan je zou denken. Hier in de regio waar ik woon graast dit mooie ras in de duinen en dat proef je heel erg goed.

Het oorspronkelijk rund is afkomstig van de westelijke hooglanden van Schotland en de Hebriden. Echter hoe oud het ras zelf is weten we niet maar omdat het ras al lange tijd in Schotland in de hooglanden leefde is het aannemelijk dat het een ouder ras is al. Wat we wel weten is dat omstreeks 1850 het eerste stamboomboek is opgericht en vanaf dat moment zijn boeren hiermee gaan fokken. Een volwassen stier weegt rond de 800 kilo en een koe rond de 500kg. Dankzij hun dikke vacht zijn het grote grazers die het hele jaar ingezet worden om bepaalde gebieden te begrazen. Doordat de dieren puur grazen van het duingras, heidegras, en andere planten die veel runderen links laten liggen, proef je dat terug in de smaak. Net zoals je dat kunt proeven bij vers geschoten wild. Hoewel het ras nu kenmerkend rood/bruin van kleur is, was dit oorspronkelijk niet het geval. De dieren waren ooit zwart van kleur. Echter omdat de Britse Koningin aangaf de dieren mooier te vinden in de bruin/rode kleur. Zijn deze dieren daarna in deze kleur doorgefokt. Tegenwoordig vind je ook de witte variant steeds vaker terug. In Nederland komen deze runderen voornamelijk in de duingebieden voor langs de kust maar ook in andere natuurgebieden in de rest van Nederland kun je dit mooie ras terugvinden.

Zoals ik aan het begin van mijn artikel al aangaf, is het vlees vaak beperkter verkrijgbaar. En dat klinkt raar maar is eigenlijk juist goed. Je zult dit vlees ook eigenlijk niet bij de supermarkt vinden als kiloknaller. Het loont om aan je slager te vragen of hij aan dit vlees kan komen. En anders als je in het westland woont is het zeker de moeite waard om eens een bericht te sturen naar slagers zoals Slagerij Vrijenhoek in Rijswijk (Den Haag). Dit is een van de slagers in Nederland die dit vlees eens in de zoveel tijd verkoopt als hij een aantal runderen weer heeft weten te bemachtigen.

Wil je meer weten over het mooie ras, dan raad ik ook zeker het item aan van Joel Broekaert waarin hij o.a. over de schotse hooglander en het vlees ervan een mooie documentaire heeft gemaakt.


Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *