Varkenswangen is eigenlijk een stuk vergeten vlees. Je kunt het altijd krijgen bij de slager en echt duur is het niet. Toch is er niet veel vraag naar. En dat vind ik dus raar want als er een stukje vlees zo ontzettend lekker is dan zijn het wel varkenswangen. En het is een enorm veelzijdig stukje vlees want je kunt het op diverse manieren bereiden. Of je het nu stooft of low & slow op de BBQ doet. Het resultaat is gewoon lekker!
Nu heb ik 2 hele goede slagers in de regio hier (iets waar ik heel veel geluk mee heb) en deze varkenswangen heb ik via de Slagerij Vrijenhoek gekregen. Varkenswangen zijn over het algemeen ook niet duur. Gemiddeld betaal je voor 500gram een tientje (afhankelijk van de kwaliteit uiteraard)

Nu is dit recept een echt lunch recept. (Je kunt het ook als avondmaal eten maar goed) en dan moet je wel eerder beginnen met BBQ’en. In dit geval heb ik de varkenswangen eigenlijk ook niet anders behandeld dan ik normaliter met spareribs zou doen. Een kruidenrub erover en dan de veelbeproefde en bijna beruchte 3-2-1 methode gebruiken. Wat inhoud dat de varkenswangen 3 uur indirect op de BBQ hebben gelegen, daarna 2 uur ingepakt verder gegaard zijn en daarna nog een uur weer indirect om af te grillen.

Ingredienten

 • 500gram Varkenswangen van de slager

 • veldsla

 • Vers ciabatta brood of andere vers gebakken broodjes om een sandwich mee te maken

 • Een lekkere relish

 • hungry dutchman pork rub

Bereidingswijze

 • Bestrooi de varkenswangen met de Hungry Dutchman Porkrub en zet even weg
 • Steek de BBQ aan voor indirect bbq’en op 120C en eenmaal op tempetatuur
 • Leg de varkenswangen 3 uur op de BBQ in de rook
 • Na 3 uur pak je de varkenswangen in aluminiumfolie met een scheutje appelsap en leg je deze terug op de BBQ voor nog 2 uur.
 • Na 2 uur pak je de varkenswangen weer uit en leg je deze weer terug op de BBQ voor het laatste uur.
 • smeer de varkenswangen lichtjes in met BBQ saus in het laatste uur.
 • Snij het brood nu door midden en beleg het met veldsla.Pak nu een lepel en beleg de relish nu boven op de veldsla. (niet te veel)
 • Haal na +/- een uurtje de varkenswangen van de BBQ en snij in dunne plakken. Leg de plakken nu bovenop de relish en plaats nu de bovenkant van het brood er weer bovenop.
 • Eet smakelijk!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *