Onlangs gaf ik tijdens de KCBS wedstrijd “de Vliegende Hollander BBQ Competition 2022” in Terneuzen een mooie demo aan bezoekers hoe je kunt BBQ’en in de Dutch Oven. Ik had deze dag heerlijke oerhammetjes beschikbaar gekregen en daar besloot ik naast een heerlijk gerookte variant ook een gestoofde variant te maken in de Dutch Oven.
En de gestoofde variant smaakte zo zacht, zo lekker en zo waanzinnig smaklijk dat ik de vraag veelal kreeg wat het recept hiervan was. Dus bij deze wil ik deze graag delen want echt een geheim van de smid is er niet.

Oerhammen / Pigwings


Allereerst even kort wat informatie over het begrip Pigwings of Oerhammetjes. Want veel mensen kennen dit niet. En dat is niet gek, bij de supermarkt vind je dit niet meer. (nu vind je heel veel niet bij de supermarkt en blijf ik zeggen dat je echt een goede slager in je omgeving moet zoeken)
De oerham / pigwing is in het engels ook wel bekend als Ham Hocks en als je dit zou visualiseren is het het elleboog gewricht naar beneden toe. (je zou naar je onderarm kunnen kijken en dan vanaf de elleboog tot halverwege je onderarm kunnen meten En dat dan bij een varken 🙂 )

Dutch Oven

Een dutch oven wordt al honderden jaren gebruikt. Hoewel velen het herkennen uit de Chuckwagons en Amerikaanse keukens heet het niet voor niets een ‘dutch oven’. Het zijn gietijzeren pannen die o.a. Nederlandse gelukszoekers meenamen toen zij zich vestigden in wat we nu als Amerika kennen.
Gietijzeren pannen heb je in vele maten, merken en soorten beschikbaar. Je hebt skillets, saucepans, Dutch ovens met en zonder pootjes. De pan waar ik dit in maakte tijdens dit evenement in Terneuzen was een 5.7L Dutch oven op pootjes.
Het voordeel van pootjes is, je kunt er briketten onder plaatsen zodat je niet altijd een BBQ mee hoeft te nemen. Het nadeel is, omdat deze op pootjes staat is het minder makkelijk om op de BBQ te plaatsen of in de oven.
Merken die in Nederland en Belgie goed verkrijgbaar zijn en ook BBQ ready zijn, zijn Windmill (NL merk), Petromax, Valhal Outdoors maar ook andere merken en eigen merken vanuit BBQ leveranciers zijn hier goed in verkrijgbaar.
Het grote voordeel van Gietijzeren pannen is dat deze pannen mits goed behandeld een levenlang mee gaan. En dan bedoel ik ook echt levenslang. Er zijn genoeg voorbeelden op internet zelfs van mensen die 100 jaar oude gietijzeren pannen vinden en na een flinke onderhoudsklus en schoonmaak klus deze weer een compleet nieuw leven kunnen geven.

Recept

Nu had ik beloofd om dit lekkere recept met jullie te delen. En dat doe ik dus uiiteraard graag. En JA dit zijn echt alle ingredienten En Nee je hoeft het recept niet strak te volgen. Voeg naar smaak gewoon ingredienten toe die je lekker vind en speel er wat mee. Je zult versteld staan van het recept!

Ingredienten

 • 1 kilo oerhammetjes van de slager uit

 • Je favoriete BBQ rub (De mijne is het lekkerst 😉 )

 • 1.5 liter van je favoriete BBQ saus

 • 3 uien in dikke schijven gesneden (buitenkant verwijderd uiteraard)

 • Boter (een half blok en dat in stukken)

 • Optioneel: een Blik Ananasschijven op sap

Bereidingswijze

 • In een Dutchoven, beleg je de bodem met de plakken ui en daartussen voeg je de boter in stukjes toe.
 • Wrijf de oerhammetjes in met je BBQ rub (nogmaals, de hungry dutchman pork rub is de lekkerste)
 • Leg de oerhammetjes boven op de Ui (je snapt, de ui fungeerd als een soort buffer zodat de oerhammetjes niet aan de bodem vastbraden in de eerste 10 a 20 min)
 • Giet nu er BBQ saus overheen todat de oerhammetjes bijna onder de saus liggen
 • doe de deksel op de Dutch Oven en zet deze indirect op de BBQ of met 8 briketten onder de dutch oven op een steen o.i.d. (zorg er iig voor dat de briketten niet op een brandbare plek liggen)
 • gaat het te hard? haal er een briketje onder uit of zet de BBQ op een lagere temperatuur. De BBQ saus moet zachtjes pruttelen. Doe de deksel op de pan zodat al het vocht lekker in de pan blijft
 • Na 1 a 1.5 uur haal je de deksel van de pan (let op: heet) en keer je de oerhammetjes om) en laat je deze nog 1 uur lekker doorpruttelen.
 • Met behulp van een thermometer (zoals Thermapen bijv. of een andere thermometer die je gebruikt om de kerntemperatuur te meten kijk je even voor de zekerheid of de kerntemperatuur van de oerhammetjes rond de 70C zit. Zo ja? dan zijn de oerhammetjes gaar maar neem van mij aan, hoe langer het ligt te pruttelen hoe lekkerder en zachter het vlees wordt.
 • het is danwel optioneel maar ik vind het een goede toevoeging. Voeg de schijven ananas in stukjes erbij en giet er wat van het sap door de BBQ saus heen. Deze wordt wat dunner zo maar de zoetheid van het sap en de ananas is een geweldige combinatie met het wat zurige van de BBQ saus.
 • als je helemaal tevreden bent met de smaak en zachtheid van het vlees dien dan de oerhammetjes op een mooi bord op samen met wat van de saus uiteraard. Eet smakelijk!Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *