Onlangs kreeg ik via tiktok een video van iemand te zien die een vegetarische variant op de mij welbekende spareribs had gemaakt. En nu ben ik een echte carnivoor (eigenlijk omnivoor aangezien ik bijna alles eet ;-)) maar dit zag er zo lekker uit dat ik mij hierin ben gaan verdiepen. En wat blijkt. Het is gewoon echt waanzinnig lekker!
En het gekke is, mais is voor mij iets wat je echt als sidedish normaal eet. Meestal gril ik de maiskolven na 5 minuten koken even op de BBQ met een mengsel van Boter met wat knoflook fijngesnipperd en wat kruiden. En laten we voorop stellen dat ik echt geen voorstander ben van iets een naam geven wat het niet heeft. Vegetarische spareribs is dus niet iets wat ik als term gebruik want dat is het niet. Ja het staat in de titel maar goed, persoonlijk vind ik dat het geen spareribs zijn. Net als vegetarische kipstuckjes geen kip genoemd zou mogen worden maar goed dat ben ik dan.

Affijn, cornfingers is weer zo’n trend die een beetje zijn oorsprong vind in de USA maar echt uit de vegetarische hoek. Iets waar ik mij niet vaak begeef. Toch wilde ik dit dus een keer proberen en ik ben erg blij dat ik het gedaan heb. Want wat is dit lekker! Een heerlijk zomers gerecht ook voor iedereen die ook wil genieten van BBQ maar geen vlees liever wil eten.

Belangrijke tip:
Nu vind ik het persoonlijk heel fijn als ik voordat ik iets ga maken van het internet dat er goeie tips gegeven worden.
De meest belangrijke tip is om je maiskolven vers te kopen OF als je deze verpakt hebt gekocht (de voorgekookte) dat deze voordat je aan de slag gaat een uurtje of 2 even uit de koelkast gelegd worden. De kern is heel hard van mais en om te zorgen dat je niet onnodig uitschiet met een mes bij het doorsnijden omdat je te veel kracht moet zetten kun je de kolven dus het beste op kamertemperatuur laten komen voordat je begint te snijden. En doe dat snijden ook voorzichtig uiteraard.

INGREDIENTEN

 • Voor de cornfingers voor 4 personen
 • 4 maiskolven

 • Voor de natte marinade
 • 65ml Olijfolie

 • 1 volle eetlepel gerookt paprikapoeder

 • 1 volle eetlepel van je favoriete All Purpose BBQrub

 • Een beetje zout naar smaak (als je bbq rub niet veel zout bevat)

 • 1 theelepel chilivlokken (optioneel) voor wat pit!

 • Voor de saus
 • 3 Eetlepels Mayonaise

 • 2 theelepels sriracha saus (ben ik echt gek op)

 • Sap van 1 limoen

 • Snufje zout

 • Voordat je serveert
 • Geraspte parmezaanse kaas

 • 1 theelepel chilivlokken

 • Fijngesneden bieslook

Bereidingswijze

 • Stel de BBQ in op 180 C en indirect grillen (of de oven uiteraard als je geen BBQ hebt of geen zin.
 • Snij de maiskolf door de lengte door midden en snij die helft nog eens door de lengte door midden zodat je 4 mooie lange dunne helften hebt. KIJK UIT met je mes en wees voorzichtig. Lees voordat je aan de slag gaat mijn bovenstaande tip even goed door nog.
 • leg de helften in een aluminium bak, ovenschaal of bakplaat.
 • meng nu alle ingredienten voor de marinade goed door elkaar en kwast hiermee de maishelften goed in.
 • Zet de bakplaat/ovenschaal of aluminium bakken nu op de BBQ (of in de oven) en doe deze dicht. Laat deze nu lekker 30 minuten lang garen. Keer halverwege even de helften om zodat deze gelijkmatig garen.
 • Maak ondertussen de saus door alle ingredienten bij elkaar te doen en goed door te roeren. zet deze daarna even apart.
 • Na 30 minuten haal je de cornfingers van de BBQ (of uit de oven) en verdeel je deze over de borden. (of doe alles in een mooie schaal)
 • Bestrooi nu de cornfingers met de parmazaanse kruiden, chilivlokken en de bieslook
 • Serveer nu met de saus apart of ‘drizzle’ (ik haat dat woord) wat van de saus over de cornfingers

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *