Persoonlijk vind ik Kerstmis een van de meest fijne tijd van het jaar. Ik zorg ook vaak dat ik een aantal dagen rondom kerst gewoon lekker vrij ben zodat ik die dagen weer vol in de keuken EN achter de BBQ kan staan. En ik pak ook echt uit. Ieder jaar wil ik graag een echt groot gerecht maken waar iedereen van kan smullen. En dat kan van alles zijn, kerstrollade, gevulde kalkoen of zoals in dit geval een echte heerlijke Kerstporchetta. Nu kreeg ik onlangs van mijn lokale slager (Slagerij de Jong in Rijswijk) een heeel mooi stuk buikspek met zwoerd. Dat verkoopt een slager ook gewoon. En ligt het niet in de vitrine? Vraag er dan gewoon om en veelal zal je slager dit gewoon zonder problemen regelen. (en zeg nu zelf, de lokale slager is toch beter dan via die grote supermarkten……. je weet tenminste dat wat je koopt ook echt goede kwaliteit is! En dat weet je bij de supermarkt dus niet)

Maar goed. Porchetta. Een gerecht wat welleswaar gegeten kan worden door het hele jaar (ik vind het heerlijk), met kerst kun je hier vol mee uitpakken als showstopper tijdens het kerstdiner. En dit recept is er echt eentje die je kunt maken op de BBQ. Zo moeilijk is het namelijk niet. Het kost een beetje voorbereiding maar neem van mij aan, eenmaal op die BBQ, is het af en toe even temperaturen om te weten of alles gaar is maar meer ook niet.

Porchetta betekent eigenlijk niets meer dan Buikspekrollade in het italiaans. en je kunt er dikke plakken afsnijden voor het hoofdgerecht maar een porchetta met kerst maken heeft ook het voordeel dat je lekker de dag erna hele dunne plakken er af kunt snijden voor op een broodje. Dat ontbijt of die kerstlunch/brunch op 2e kerstdag is dus ook gelijk hiermee een succes!

Wat hebben we hiervoor precies nodig? Hieronder het recept en de benodigdheden

Ingredienten

 • 2 kilo Buikspek met zwoerd (genoeg voor 4 personen en voor de dag erna 😉 )

 • 5 mandarijnen ( de rasp van de schil + uitgeknepen qua sap en het overige vruchtvlees fijngesneden)

 • rozemarijn

 • laurierbladeren (fijngesneden)

 • Bosje koriander (fijn gesneden)

 • 2 eetlepels zwarte peper (fijngemalen)

 • 4 tenen knoflook (geperst of heel fijn gesneden)

 • Extra benodigdheden
 • Opbindtouw / slagerstouw

 • Goed groot scherp mes (kijk voor tips via knivesandtools.nl )

 • Goede thermometer (bijvoorbeeld de Thermapen is onmisbaar in de keuken)

Bereidingswijze

 • Steek je BBQ aan en stel deze in voor Indirect BBQén op 130C
  Gebruik je een oven dan dus op 130C instellen
 • Leg het buikspek met het zwoerd naar boven en kerf het voorzichtig (niet diep!!!) in met een mes en maak een mooi ruitpatroon.
 • leg het buikspek nu met het zwoerd naar beneden voor je neer en snij horizontaal het vlees het buikspek in maar niet helemaal door alsof je er een boek van maakt met 1 pagina.
 • doe alle ingredienten verder in een schaal en meng dit goed en wrijg daarna het buikspek aan beide kanten in (dus de ‘binnenkant van de spreekwoordelijke kaft’ en de ‘pagina’ die je net gesneden hebt
 • Rol nu het buikspek mooi op tot een rol en bind deze mooi op met opbindtouw zodat de porchetta een mooie rol wordt.
 • Leg deze nu mooi op een rooster in een BBQ of in een ovenschaal in een voorverwarmde oven. Let op: Bereid je de porchetta in de BBQ, zorg dan dat er een grote schaal onder zit die het vet opvangt van de porchetta. (dit kun je later gebruiken voor het knapperig maken van de porchetta)
 • Voor een extra rooksmaakje voeg je wat houtsnippers toe aan de BBQ. (ik gebruik hiervoor het liefste kersen of hickory (die laatste geeft een wat sterkere rooksmaak)
 • meet de porchetta goed door en wacht tot het vlees 70C kerntemperatuur. Hoe groter de porchetta, hoe langer dit kan duren.
 • Als de porchetta eenmaal 70C kerntemperatuur heeft, voer je de BBQ temperatuur op naar 240C om het zwoerd lekker krokant te maken. Tip: giet af en toe een lepel van het vet wat in de bak is beland over het zwoerd. zo versnel je het proces.
  Dit gedeelte duurt zo’n 20 minuten. Let in ieder geval op of je zwoerd niet te donker wordt.
 • Haal de porchetta nu van de BBQ of uit de oven en laat deze nog 10 minuten rusten.
 • Snij hierna mooie plakken er af en eet smakelijk deze feestdagen!
 • TIP VOOR 2e KERSTDAG:
  Hou je nog porchetta over? Maak dan mooie broodjes met lekker veel plakken heel dun gesneden porchetta , wat sla er onder en aftoppen met wat zoete mayo of bijv. Sriracha mayonaise.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *