Niets is zo belangrijk als een scherp mes in de keuken. En iedereen die veel in de keuken staat weet dat messen toch bot worden op den duur als je deze vaak gebruikt. Natuurlijk is een aanzetstaal onmisbaar in de keuken, als je deze dus niet in huis hebt, raad ik dit zeer zeker aan! Kijk vooral eens hier voor goede varianten. Een bezoek aan een messenslijper is ook vaak lastig want er zijn er niet meer zo veel. Dus zul je thuis een oplossing moeten hebben. En die zijn er in vele vormen van slijpstenen tot en met slijp machines. Toch is er nog een optie al een tijdje op de markt die nog niet zo heel belicht is. Namelijk de HORL 2. En als je mijn review leest, zul je zien dat dit een mooi voorbeeld is van slim omdenken.

De HORL 2 is gemaakt in het zwarte woud in Duitsland en heeft een slimme oplossing voor het probleem waar velen mee worstelen bij het slijpen van messen. Namelijk de slijphoek. Die moet namelijk redelijk precies zijn om te zorgen dat het mes goed scherp geslepen kan worden. De manier is een magnetisch blok wat aan beide zijden een schuine hoek heeft in 2 verschillende gradaties. de ene kant heeft een hoek van 15 graden en de andere kant een hoek van 20 graden. Welke hoek je nodig hebt ligt namelijk aan het type mes wat je hebt. De slijphoek van 20 graden is bedoeld voor de meer standaard westerse messen. Voor het fijnere en delicatere slijpwerk zoals japanse /oosterse messen gebruik je de 15 graden hoek mede omdat dit wat brozer metaal is. Welk mes beter is, dat moet je zelf bepalen. Persoonlijk ben ik heel erg groot fan van de oosterse stijl messen. Dit is gewoon heel erg veel fijner!

Als je dit wilt vergelijken met bijvoorbeeld een wetstone, moet je zelf bepalen of de hoek waarin je het mes houd goed is om het mes te slijpen. Iets waar, je als je er niet bekend mee bent, je flink de fout in kan gaan en dan maak je het mes juist botter.

de Roller van de HORL 2 is aan de ene kant voorzien van een ‘aanzetstaal’. Misschien dat een aantal het niet weten maar met aanzetstaal slijp je je mes niet echt. Ja je maakt het wat scherper maar een aanzetstaal gebruik jeĀ om een mes dat in goede conditie verkeert net dat beetje scherper te maken. Je verwijderd er eigenlijk geen materiaal mee maar zorg je ervoor dat de microscopische metaaldeeltjes weer netjes uitgelijnd worden. In feite duw je de braam die ontstaat na regelmatig gebruik dus weer recht.

Aan de andere kant van de HORL 2 zit de daadwerkelijke slijpsteen. En met de slijpsteen haal je dus WEL materiaal van het mes af. Welleswaar microscopisch maar je ‘schuurt’ als het ware steeds een heel fijn randje van het mes af inclusief eventuele bramen die in het mes zitten op dat moment.

Voor alle mensen die extra zuinig zijn op hun messen (ik ben er eentje van) is dit dus een hele fijne manier van slijpen. Jij bepaalt hoeveel kracht je op de slijpsteen en op het mes zet. Het is ook een hele rustige manier van slijpen. Zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een automatische slijper waar je je mes doorheen haalt. En die doet ook zijn werk maar toch, in mijn optiek is dat veel grover.

Mijn eerste ervaring met de HORL 2

Je krijgt de HORL 2 in een mooie compacte doos met daarbij het blok waarvan aan beide zijde een magnetische rand aanzit in 20 graden aan de ene kant en 15 graden aan de andere kant. Ook zit er een handleiding bij en wat extra informatie. Ik heb gekozen voor de walnoot houten versie maar je hebt ook de witte uitvoering en de zwarte uitvoering. De HORL 2 zelf voelt best gewichtig aan. Als je deze op de tafel legt merk je hoe soepel het rolt. Want ipv dat je het mes langs de slijpsteen of door de slijpmachine heen trekt, klik je in dit geval het mes vast aan de magnetische strip van het houten blokje in de juiste hoek en rol je eigenlijk de slijpsteen of het aanzetstaal langs het mes. Het slijpen van een mes gaat heel eenvoudig. Een goede tip is om met een zwarte marker het snijgedeelte van het mes even te kleuren. Op die manier kun je slijpen tot het zwart is verdwenen en zo weet je dat je het mes goed geslepen hebt.

Mijn eerste indruk

Is de HORL 2 dan de ultieme vorm van slijpen? Dat ligt er helemaal aan. Voor diegene die echt zuinig zijn op hun messen maar niet met slijpstenen, wetstones en een stellage aan de slag willen zijn is dit een echt fijne oplossing. Je krijgt je mes er echt goed scherp mee. Zeker als je je beseft dat je ook verschillende soorten slijpstenen voor de HORL 2 kunt krijgen die nog fijner zijn zodat je je messen NOG scherper kunt krijgen. Ik ben erg tevreden over deze manier van slijpen. Het gemak, de rust, de veiligheid. Want je komt in principe niet in de buurt van het snijgedeelte met je handen. En dat is alleen maar goed. De prijs die je betaald voor de

Is de HORL 2 dan de ultieme vorm van slijpen? Dat ligt er helemaal aan. Voor diegene die echt zuinig zijn op hun messen maar niet met slijpstenen, wetstones en een stellage aan de slag willen zijn is dit een echt fijne oplossing. Je krijgt je mes er echt goed scherp mee. Zeker als je je beseft dat je ook verschillende soorten slijpstenen voor de HORL 2 kunt krijgen die nog fijner zijn zodat je je messen NOG scherper kunt krijgen. Ik ben erg tevreden over deze manier van slijpen. Het gemak, de rust, de veiligheid. Want je komt in principe niet in de buurt van het snijgedeelte met je handen. En dat is alleen maar goed. De prijs die je betaald voor de HORL 2 is om en nabij de 140 euro. En dat is als je het mij vraagt de prijs meer dan waard want zelf in staat zijn je messen te slijpen waardoor je minder tijd kwijt bent met snijden en altijd een mooi resultaat hebt. Dat is in de keuken zowat het belangrijkste wat er is als je gaat koken.

Ik heb de HORL 2 gekocht via Knives and Tools. Een webshop die zich richt op alles rondom messen en outdoor cooking & living. Kijk op hun website voor meer informatie

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *