Misschien zou je het niet verwachten maar als ik zeg outdoor cooking betekent dat ook outdoor living in zekere zin. En dat houd in dat ook aanverwante spullen nodig zijn. Dit is er zo een. Want voor rondom je kampvuur en bij het koken heb je ook nog wel eens spullen nodig die niet direct iets met koken te maken hebben. Een goed zakmes bijvoorbeeld. En die komen zoals we allen wel weten in vele soorten en maten. Nu ben ik vrij nieuw in deze categorie en heb dus wel flink onderzoek gedaan. En voor mijn eerste echt goede zakmes ben ik gegaan voor de Smith & Wesson Freighter EDC. Nu kende ik Smith & Wesson wel maar dan van een andere categorie. Namelijk de revolvers. En dat is dan weer iets wat je niet direct nodig hebt in Nederland. En ik heb nooit geweten dat er dus ook andere producten gemaakt werden door hen. Totdat ik dus op zoek ging naar mijn eerste echte zakmes voor als ik weer een dagje ‘outdoor’ doorbreng. En alvast een tipje van de sluier? Ik ben echt niet teleurgesteld en ook op het gebied van zakmessen maakt Smith & Wesson ook hierbij een hele goede indruk. En ook qua prijs is deze prima want voor een gemiddelde prijs van 24 euro krijg je er veel voor terug.

Bron: foto afkomstig van knivesandtools.nl

Eerste indruk

Zoals ik net al aangaf, voor de prijs hoef je het zeker niet te laten. Het is een stevig mes. Geborsteld staal in het handvat en een goede grip. Het groene composiet gedeelte (G10) met het Smith & Wesson logo erin gestampt voelt ook stevig aan. Ik heb geen kleine handen en dat is voor dit mes ook geen probleem. Een goede grip. Het lemmet is ‘stonewashed’ en heeft dus ook dat stoere uiterlijk. Voor het staal is gebruik gemaakt van 8Cr13MoV-staal. Dat zegt misschien velen niet echt veel maar ik kan hier kort overzijn. Het is prima staal om een mes lemmet van te maken. Op het lemmet zelf staat ook het Smith & Wesson logo vermeld.

Het zakmes (of ook wel “Every day carry” mes genoemd maakt gebruik van een zogeheten liner lock. Dit is een geveerde metalen pal (lockbar) die in het handvat zit en die achter het afgevlakte scharnierpunt vastklikt als het mes uitgeklapt wordt. Om het mes weer in te klappen duw je deze gekartelde pal naar de rand van het handvat en zo kun je het mes moeiteloos inklappen. Er zijn vele soorten manieren bij zakmessen om het mes vast te zetten. Lees er meer over op de Knivesandtools website. Verder is het mes voorzien van een zogeheten pocketclip. Deze zit aan de rechterkant van het handvat en is bedoeld om (je raad het misschien al) in je broekzak of aan je riem vast te klikken. Hoewel ik moet toegeven dat als je het mes in je handen hebt je deze clip wel voelt, vind ik het persoonlijk geen storend iets. ik weet dat het er zit en het heeft een functie dus mij zul je er niet over horen.

Bron: foto afkomstig van knivesandtools.nl

Het lemmet

Het lemmet is 7,9cm lang en 3,2mm dikte. Gesloten is het hele mes 11,2cm lang en
19,3 cm als het mes uitgevouwen is. Met een gewicht van 135 gram voelt het mes niet overdreven zwaar aan. De vorm van het lemmet is een ‘droppoint’ vorm en dat houd in dat de uiteindelijke punt lager zit dan de rug van het mes. Aan het begin van het lemmet zit een duimsteun waarmee je het mes makkelijk met 1 hand kunt uitklappen.

Eindoordeel

Natuurlijk zijn er veel duurdere messen te koop en uiteindelijk zul je altijd veel betere kwaliteit zien. En normaliter zou je zeggen goedkoop is duurkoop. Toch ben ik in dit geval het daar dus absoluut niet mee eens. Want voor die 24 euro krijg je een stevig vlijmscherp mes wat je voor dagelijks gebruik echt wel op je shortlist kunt zetten bij je zoektocht naar een zakmes. Ik ben zeer zeker blij verrast en onder de indruk van Smith & Wesson en hun idee achter een every day use mes en hoe het er in hun ogen uit moet zien.

Waar te koop?

Nu heb ik de naam denk ik al een paar keer genoemd maar heb je ook interesse in dit mes of andere soortgelijke messen? Kijk dan vooral even op de website van Knivesandtools. Een fijne webshop & Showroom in Apeldoorn voor als je in de buurt bent.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *