Veel recepten bij mij zijn van de BBQ en dat is niet erg want bbq is gewoon altijd lekker maar soms wil of kan het gewoon even niet En dan gebruik je andere methoden. Nu heb ik in mijn keuken heel veel manieren om gerechten te maken. Een slowcooker/sausvide, een multigrill en ja zelfs een Airfryer. Hoewel mijn airfryer enorm veel meer functies heeft naast airfryer zoals Roast, dehydrate enz. Dus is het niet echt meer die standaard airfryer voor friet en frikandellen zoals ik altijd roep maar een echt multifunctioneel apparaat. In ieder geval, ik maak ook vaak gebruik van een slowcooker als ik geen stoofpan op de BBQ wil hebben. En een slowcooker is zo’n apparaat dat je eigenlijk echt in je keuken moet hebben. Ideaal om s’ochtends al te bereiden en dan gewoon 8 uur op low aan te zetten zodat als je thuis komt er een heerlijke gestoofde low & slow maaltijd klaar staat voor je.

En in de zomer gebruik je het misschien minder maar zoals nu in de winter is het echt ideaal om hier stoofgerechten in te maken. Iets waar ik echt ook groot fan van ben. Door low & slow te bereiden merk je dat veel smaken die anders bij snelle bereiding verloren gaan nu echt overal goed te onderscheiden zijn. Vlees wordt ontzettend mals, kruiden trekken goed in het vlees en de saus. Kortom, het is een hele goede manier om snel en toch heerlijk te kunnen koken.

Een van mijn favoriete gerechten is een vlaamse stoof. Rundvlees met maar een paar andere ingredienten in bier gestoofd. Heerlijk. Voor dit recept heb ik het geluk dat ik ook nog gebruik kan maken van heel smakelijk en goed rundvlees. Namelijk vlees van schotse hooglander runderen. Ik heb een slager in Rijswijk hier zitten die dat zo nu en dan bereid en verkoopt. Mooie runderen die volledig in de duinen rondstruinen en eigenlijk alleen eten wat ze daar tegenkomen. Dit zorgt voor mooi donker rundvlees met een mooie vetratio. Ik heb er een review over geschreven zelfs die je hier kunt lezen.

Voor het bier heb ik nu een heel erg lekker biertje van een lokale brouwerij gebruikt uit Bodegraven. Namelijk Brouwerij de Molen. Zij hebben een mooie reeks aan diverse bieren die ik zeker aan raad. Voor dit recept heb ik Bok & Poot gebruikt. een mooi zoet bier waar je ook echt de welbekende bokkenpoot uit de bakkerij in kan herkennen. Ook is dit een perfect biertje om Bij deze heerlijke stoof te drinken.

Dat gezegd hebbende is mijn recept dus eigenlijk niet echt een vlaamse stoof want er zit geen belgisch bier in maar goed in dit recept kun je ook belgische bieren dus gebruiken.

Ingredienten

 • 1kg runderlappen

 • 2 uien gesnipperd

 • 100gram Boter

 • 1 flesje donker bier (stout of stevig bokbier)

 • 100ml water

 • 1 EL rode wijn azijn

 • takje tijm

 • takje rozemarijn

 • 2 laurierbladeren

 • 2 sneden oud brood

 • 2 el mosterd (1 el per snee brood)

 • 1 el bruine suiker

 • 1 flinke eetlepel Appelstroop

 • 2 kruidnagels (later verwijderen)

Bereidingswijze voor slowcooker

 • doe het rundvlees, bier, gesnipperde ui, rode wijn azijn, boter, water, appelstroop en bruine suiker in de slowcooker
 • pak nu de 2 sneden brood en smeer deze goed in met de mosterd. Leg deze vervolgens bovenop de stoof met de mosterdkant naar beneden. het brood zal oplossen en de saus dikker maken. Dit is een oud trucje en perfect om verspilling van oud brood tegen te gaan.
 • doe nu de laurierbladeren, de kruidnagel, rozemarijn en tijm in de slowcooker erbij
 • zet de slowcooker aan op low (8 uur) en laat deze nu lekker low & slow zijn ding doen.
 • na 8 uur haal je de laurierbladeren, kruidnagel en de takjes rozemarijn en tijm uit de slowcooker en roer je het geheel goed door. Je ziet dat het brood nu helemaal verdwijnd in de massa.
 • TIP: Maak een portie vlaamse friet per persoon en doe hier de vlaamse stoof bovenop. Ik zeg genieten!

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *