Als je mij vraagt wat er tegenwoordig niet meer in een keuken mag ontbreken dan is een slowcooker wel een serieuze optie. Want in een tijd dat we allemaal druk en gehaast zijn, is het ideaal dat je een apparaat hebt waarbij je in de ochtend snel alles in kunt doen en daarna gewoon naar je werk kunt gaan. En als je dan s’avonds thuis komt van die zware dag op je werk dan is het toch ideaal om eigenlijk niets meer aan het eten te hoeven doen. Er wacht dan een heerlijk low & slow gestoofde maaltijd voor je die je direct uit de slowcooker kunt opscheppen. Een slowcooker is de moderne variant van die gietijzeren pannen die je op laag vuur lekker low en slow laat pruttelen boven het vuur. En begrijp mij niet verkeerd, daar ben ik gek op, ik doe dat immers ook enorm vaak maar goed, met de huidige gasprijzen en het weer dat niet altijd mee zit kun je gewoon niet zo vaak op die manier koken. Dan is het dus juist fijn om een slowcooker in huis te hebben waar je exact hetzelfde mee kunt bereiken.

De slowcooker die ik in huis hier heb is er eentje van het merk Espressions. Een Nederlands merk! (eigenlijk wel toepasselijk omdat ik the Hungry Dutchman ben ook). Het voordeel van deze slowcooker is dat het niet alleen een slowcooker is maar ook gebruikt kan worden als sousvide. En dat is dus dubbel zo handig! Voor wie niet weet wat sousvide betekent, een korte uitleg. Sousvide, ofwel onder vacuum. Door ingrediënten te vacumeren blijven sappen, voedings- en smaakstoffen beter bewaard. Je kunt het ook extra smaak geven door eerst te kruiden of te marineren, door het vacuum trekken de kruiden tot diep in het vlees, vis of de groenten. Het voordeel is, dat je ook bij bijvoorbeeld vlees dan minder vet gebruikt om te bereiden. Als het vlees eenmaal de juiste temperatuur heeft bereikt, kun je er voor kiezen om het vervolgens ook af te grillen. Met sousvide heb je altijd garantie ook op perfecte garing. Vandaar dat deze methode in restaurants ook vaak gebruikt wordt. Veel mensen denken dat sousvide alleen voor vlees bedoeld is maar je kunt enorm veel gerechten sousvide bereiden. Houd mijn foodblog in de gaten voor meer recepten daarmee!

Even technisch (specificaties)

Deze slowcooker/sousvide heeft een vermogen van 550Watt en komt met een inzetbak met een inhoud van 5.5 liter. En dat is dus flink! Je kunt hier dus echt in koken voor een huishouden van 4 tot 6 mensen. Sterker nog, ik heb deze vaak in gebruik als ik veel mensen over de vloer heb met verjaardagen. Dan maak ik hier een lekkere stoof in of een hele lekkere chilli!. Je kunt er zo veel in maken dan dat je met gemak hier tot 15 man een kommetje chilli kunt geven!
Het apparaat heeft een glazen deksel wat fijn is om af en toe even te kijken hoe het met het gerecht staat. Want ja, als je die deksel optilt, gaat alle hitte in de slowcooker verloren en dat willen we dus niet

Het apparaat wordt geleverd met een 1m stroomsnoer en een rekje voor de vacuumzakken in te zetten.
De inzetpan van 5.5l heeft een sterke antiaanbaklaag en is ontzettend makkelijk schoon te maken.

Op het bedieningspaneel aan de voorkant kun je de slowcooker/sousvide makkelijk instellen. Met behulp van de timer en de ‘sterkte’ (High of low) kun je aangeven hoe lang je op welke temperatuur wilt slowcooken of uiteraard je gerecht in de sousvide wilt zetten. In het bijgeleverde boekje staan ook handige tips voor je voor het bereiden van gerechten.

Prijswize

Natuurlijk is de prijs die je voor deze slowcooker betaalt, namelijk €149,-, iets hoger dan die van de gemiddelde slowcooker van het internet. Eens. Maar daar krijg je wel veel voor terug. Naast betere kwaliteit dan de gemiddelde slowcookers die vanuit china komen koop je een goede stevige en betrouwbare slowcooker met ook de mogelijkheid tot Sousvide. Je koopt dus eigenlijk 2 apparaten in 1. Daarnaast heb je meer ruimte (5.5L inhoud) waarmee je met gemak recepten kunt maken voor de hele familie. Ook de kwaliteit is veel beter. Veel RVS (dus makkelijker in onderhoud en hygienischer) en hij is steviger dan de meeste slowcookers. Kortom, vind ik dat deze slowcooker het geld waard is? Ja! Dubbel en Dwars!

Tot slot

Ik moet zeggen ik ben erg verrast door de kracht van dit apparaat. Het is stevig, makkelijk in onderhoud, makkelijk in bediening en als je wilt kun je elke dag hier gerechten in bereiden. (ik heb dit serieus ook gedaan al een week lang!). Zijn er minpuntjes? moah niet echt. Er zit een stroomkabel aan die misschien wat langer zou kunnen maar goed, je weet wat ze zeggen: “I’ts not the size that matters”. Verder kan ik serieus geen minpunten bedenken. De sousvide en slowcooker doen beide perfect wat ze moeten doen. En met behulp van alle boekjes die je erbij krijgt (met daarin ook zelfs complete tabellen zodat je altijd het perfect gegaarde stuk vlees of vis kunt bereiden) kun je direct van start. “Ja maar hij neemt zoveel ruimte in op je aanrecht”, hoorde ik ooit iemand zeggen. Dat valt dus Echt wel mee. En als je eenmaal het voordeel hebt ervaren van zo’n slowcooker dan gaat hij niet snel de kast in. Zeker deze veelzijdige variant niet.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *