Abrikozen is echt een voorbeeld van zomerfruit. En hoewel het fruit in Nederland niet echt goed gekweekt kan worden, wordt het wel gezien als echt hollands zomerfruit. En wees eerlijk, het is wel echt heel erg lekker ook. Maar wist je dat je er ook echt hele lekkere spareribs mee kan maken? Het zoete van de abrikozen past perfect bij een zomers spareribs gerecht. Goeie tip! Koop naast abrikozen jam ook een paar abrikozen, ontdoe deze van de pit en gril deze dan op de bbq. Het maakt een ideale start van een nagerecht.

Gril de abrikozen na dat je de ribben vn de BBQ hebt gehaald en klaar voor het dessert bent af op de BBQ en serveer met een lekker bolletje vanille ijs. (en voor de volwassenen nog een extra scheutje whisk(e)y eroverheen.).

Ingredienten

 • de BBQ Rub
 • 1 1/2 el Kosher zout

 • 1 1/2 el Chili poeder

 • 2 tl gemalen komijnpoeder

 • 2 tl gemalen korianderpoeder

 • 2 tl gemalen knoflookpoeder

 • 2 tl gemalen uienpoeder

 • 2 el bruine suiker

 • De BBQ glaze
 • 1 cup Abrikozen jam

 • 3 el witte wijn azijn

 • 1 teen knoflook fijn gesneden

 • 1/4 tl zout

 • 1/4 tl peper

 • 2 el chilisaus

 • Overig benodigd
 • boter (150g)

 • bruine suiker

 • 1/2 cup abrikozenjam

Bereidingswijze

 • Meng alle ingrediënten voor de BBQ rub in een kom.
  Op de dag voor het barbecueën wrijf je de spareribs royaal in met de dry-rub.  Zet de ribben nu terug in de koelkast om een nachtje te marineren.
 • Steek op de dag van BBQen, de BBQ aan op 110C.
 • Doe nu alle ingredienten voor de glaze in een kom en roer goed door.
  Proef voor de zekerheid even tussendoor of de smaak naar wens is. Je maakt de glaze zoeter door meer chilisaus en zuurder door er een eetlepel azijn extra bij te doen.
 • Als de temperatuur 110C is, leggen we de ribben indirect op de BBQ. Laat de ribben nu lekker 3 uur low en slow garen.
  Tip:Gooi wat rookhout bij de hete kolen voor een echte rooksmaak.
 • Na 3 uur haal je de ribben van de BBQ af en leg je deze op een brede strook aluminium folie. Leg de ribben er op, de boter er op in stukjes, bruine suiker er overheen en hier en daar een klodder abrikozenjam. Vouw het aluminiumfolie nu dicht en leg de ribben terug op de BBQ voor nog eens 1.5 tot 2 uur.
 • Na 1,5 uur check je even de ribben door met een sateprikker in het vlees te prikken. Als je er moeiteloos doorheen gaat, dan kunnen de ribben uit het folie. Zo niet, dan leg je ze ingepakt nog een half uur terug.
 • als de ribben gaar zijn, haal je de ribben uit het folie en lak je de ribben af met de glaze die je gemaakt hebt. Leg de ribben nu nog een uurtje terug op de BBQ. (indirect). Lak zo nu en dan de ribben af met de glaze.
 • na half uur tot een uur zijn de ribben heerlijk gaar. Eet smakelijk.

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *