Niet gelijk wegklikken, lees het gewoon even. Natuurlijk hoor ik velen van jullie al bij het lezen van de titel “NEE!” roepen. En natuurlijk de standaard reactie “Electrisch BBQ’en is toch gewoon gourmetten?!” Maar lees even door en ik bewijs je het tegendeel van wat je nu denkt! En had je mij jaren terug gevraagd hoe ik er in stond, zou dat niet veel anders zijn dan veel van jullie, en het wegwuiven als iets wat gewoon niet kan. Maar ik zie ook dat de electrische bbq de laatste jaren niet stil staat en bizarre innovaties met zich mee brengt tegenwoordig.

Wat is BBQ’en precies (als je het mij vraagt)

Allereerst even mijn definitie van BBQ. Want wat is BBQ? Juist! Hitte en optioneel rook. Meer is het niet. En hoe krijg je hitte en rook. Precies door vuur. Of toch niet.. want eigenlijk is vuur niet meer dan een middel om hitte en rook te creëren. En dat hoeft dus niet alleen vuur te zijn maar dat kan dus ook met gas en tegenwoordig dus ook met electriciteit. Want ook met electriciteit kun je hitte en ook rook creëeren.

Waarom kies je voor electrisch dan?

Iedereen die graag BBQ’t vind het leuk om met vuur te spelen, ik ook. Ik ben ook gek op outdoor cooking. Ik heb ook niet voor niets veel gietijzer en geef ook veel workshops in authentiek outdoor cooking! Maar laten we 1 ding even goed beseffen. Velen van ons hebben niet die mogelijkheid om een grote Kamado of GasBBQ te hebben. We hebben niet allemaal de luxe van een grote tuin en veel privacy waar je een enorme buitenkeuken hebt met kamado(‘s), een braai en/of een pizza oven. Velen van ons hebben een balkon en kunnen daar vaak niet op BBQ’en want dat mag niet van de VVE of Verhuurder of je hebt klachten van buren enz. Dus je mag niet veel doen hiermee helaas. En op vakantie mag het in de zomer in veel landen al helemaal niet! Want brandgevaar. Tenzij je een electrische BBQ hebt, maar die zijn vaak maar heel simpel en toegegeven, veel zijn eigenlijk niets anders dan gourmetplaten. Tot nu dan.

Even voorstellen

Want er is een nieuwe speler op de markt. Het is geen Weber, geen Napoleon, geen Cadac enz. maar deze komt uit een hoek waar je niet direct aan zou denken. Namelijk Severin! En ja, voor diegene die denken ik ken die naam, klopt! Je hebt er misschien wel apparatuur in je keuken van staan al. Want Severin is een Duits merk dat zich richt op keuken apparatuur. En door de ervaring die zij daarmee hebben, zijn zij op een eigen nieuwe manier naar het concept “BBQ” gaan kijken. Het resultaat daarvan? De Severin SEVO GTS eBBQ! Een BBQ die zich Wel echt weet te onderscheiden van de andere deelnemers op het gebied van electrisch BBQ’en. Eindelijk een BBQ waar je ook heerlijk low en slow Buikspek op kunt maken zonder problemen. een BBQ waar je zonder problemen temperaturen tot max 500C!!! kunt bereiken! Die BBQ waarbij je 2 verschillende hitte zones hebt waardoor je rustig kunt grillen en daarna even snel die perfecte grillmarks kunt hebben op de boosterzone. Die BBQ waar je met behulp van de Plancha ook s’ochtends met al het gemak dat ontbijt van de BBQ kunt maken zoals bijvoorbeeld American Pancakes of scrambled eggs. Kortom. Eindelijk een Electrische BBQ waarmee je gewoon ECHT kunt BBQ’en zonder dat je boze buren, VVE of verhuurders aan je deur krijgt. En, je kunt deze ook eenvoudig op vakantie nemen want hij weegt minder dan je zou verwachten! Hoe mooi is dat!

Lets talk specs weer

Jawel, even het saaie stukje aan specificaties..hoewel saai. Eigenlijk voor een electrische BBQ best indrukwekkend. De BBQ heeft namelijk een Oled Display in de draaiknop voorop en een interne thermometer die op de BBQ van 80 – 500 meet en 2 probe ingangen heeft waar een thermometer in kan die van 10 tot 300C meet. De BBQ heeft een maximum temperatuur van 500C op de Boostzone en deze temperatuur kan van 0 tot 500 in 10 minuten bereikt worden. Dat op zichzelf is al enorm indrukwekkend. Het totale grill oppervlak is 41,5cm bij 31,5cm. En dat is niet klein. Ok, het is geen enorm groot braai oppervlak maar nogmaals, als je dat zoekt, ben je niet de doelgroep denk ik. De deksel is goed geïsoleerd want ook al heb je de BBQ op 500C gezet, de deksel (en sowieso de hele BBQ) is nog steeds zonder enig probleem aan te raken. (en dat zegt bijzonder veel als je het mij vraagt). De BBQ komt op zich zelf maar voor een klein beetje extra kun je er een ideaal onderstel bij kopen en zo deze in de tuin zetten en verplaatsen. Het gewicht van deze BBQ is gezien de kwaliteiten opvallend. Want hij weegt maar +/- 15 kg. En dat verplaats je dus zonder enig probleem.

Hoeveel stroom gebruikt dit nou?

Ok, om even de meest gestelde vraag ter wereld uit de weg te ruimen. Hieronder even het verbruik, wattage, kilowat enz. Het zegt velen niet zo veel dus leg ik het praktisch uit. Ik heb de meterstand s’ochtends opgenomen en nadat ik de bbq uitzette. Tevens heb ik er voor gezorgd dat ik 2 dagen achter elkaar precies dezelfde apparaten kon gebruiken en dus een goed eikpunt had. Nu heb ik in huis een gemiddeld verbruik van 2.5kwh op een zomerse dag (Koelkast aan en s’avonds tv, meer niet). En het totaal verbruik lag na het BBQ’en net onder de 5Kwh. Dus uiteindelijk hebben we met het bbq’en ongeveer dus iets meer dan 2kwh verbruikt. Als je dat vergelijkt met die meest gemaakte vergelijking, namelijk een gourmetstel dat velen van ons thuis al jarenlang bovenop een kast of in een berging hebben voor die 1 a 2 keer dat we dat leuk vinden om te doen. Dus het excuus van dat dit veel stroom gebruikt gaat bij deze niet meer op. En al helemaal niet als je zelf zonnepanelen hebt of een andere duurzamere bron, dan kost het je dus gewoon Niets!

“Daar is een App voor”

Anno 2023 zou het gek zijn als deze BBQ niet samen met een App zou komen. En ook bij Severin is dat uiteraard aanwezig. Naast dat je binnen een paar minuten de app op je BBQ hebt aangesloten werkt de app, eenmaal aangesloten, naadloos met de BBQ samen. De app zelf barst van de recepten ook en ook veel recepten die je op deze BBQ kunt instellen om zo het grillen nog meer te vereenvoudigen. En ik hoor sommige nu denken, dat is niet nieuw. Klopt. GMG gebruikt dit ook al in hun app een aantal jaar. Maar dat maakt het nog niet minder handig toch?

Voordelen van deze BBQ

Ok, als ik het over voordelen heb van deze bbq, kun je eigenlijk mijn hele verhaal hiervoor teruglezen. Er staat genoeg in namelijk. Het is een BBQ die eindelijk voldoet aan alle wensen van een echte BBQ, je kunt er mee indirect BBQén, Direct BBQen, er zit een boosterzone op. Hij is licht van gewicht, veelzijdig en overal toegestaan op ieder balkon omdat je er geen vuur bij gebruikt zoals vaak het probleem is.
Er zijn enorm veel extra’s bij te verkrijgen zoals een plancha, een grill rooster voor die mooie grillmarks, smokerbox voor als je rook wilt toevoegen, extra probes en je kunt er in principe ook gewoon een rechthoekige pizzasteen op leggen (ik heb deze al voor 10 a 20 euro gezien bij een zekere supermarkt waar men (knipoog) Al Di andere spullen die je vaak voor weinig kunt kopen, verkopen. Het verbruik is relatief laag dus je hoeft je niet schuldig te voelen in de huidige tijd om eens lekker de BBQ aan te zetten. En hij ziet er gewoon waanzinnig gaaf uit ook! En dan heb ik het nog niet eens gehad over hoe eenvoudig deze BBQ schoon te maken is. Want omdat deze bbq makkelijk uit elkaar te halen is en de onderdelen uit zichzelf slim schoon te maken zijn, gaat deze nog langer mee en hoef je je geen zorgen te maken als deze een tijdje niet gebruikt zou worden.

Zijn er ook minpunten?

ik zou liegen als ik zou zeggen dat deze BBQ perfect is..want dat is hij niet. Want ook al zei ik dat het grill oppervlak niet klein is, ik kan mij voorstellen dat dit ook voor mensen een afknapper toch kan zijn omdat ze graag veel spareribs willen maken tegelijk of dat enorm grote stuk pulled pork. En een goede gietijzeren pan kan hier ook niet op gezet worden om te stoven. Eens. Maar goed, daar is deze BBQ dan ook niet voor bedoeld. Ook een ander belangrijk punt is deze BBQ onderweg meenemen. Het is geen afknapper maar ik mis hierin misschien wel die 9 volt auto accu oplossing zoals je bij de pelletgrill van GMG bijvoorbeeld hebt. Toegegeven het verschil in stroomgebruik en benodigde stroom tussen de 2 is niet te vergelijken maar goed Tailgaten met deze BBQ is er helaas niet direct bij. (en daar zou hij echt perfect voor zijn!!!). Als ik verder kijk naar de BBQ mis ik bij al deze hightech wel 1 belangrijk punt. Een USB aansluiting voor je telefoon. Want we weten allemaal. een Telefoon die middels wifi en bluetooth aangesloten wordt op je BBQ. verslind je batterij op dezelfde manier als ik spareribs kan verorberen. Een USB charging point zou dus handig zijn. Wie weet in de volgende versie hiervan dat deze er bij kan zitten. Eigenlijk hetzelfde als verlichting voor de lange sessies s’avonds. Misschien iets voor een volgende versie hiervan. Een vraag die ik kreeg en die ik eigenlijk best begrijpelijk vond, is deze BBQ waterdicht. En daarmee bedoel ik, stel dat je aan het BBQ’en bent en je hebt dat stukkie buikspek er op liggen, kan je de BBQ dan buiten laten staan? En die vraag is lastig te beantwoorden want ook al kan je dat prima doen met een kamado of weber want die kunnen wel tegen een spatje. Dit is en blijft een electrische BBQ. En water En electriciteit gaan nou niet echt lekker samen he. Dus het officiele antwoord moet zijn: nee, deze BBQ kun je niet in de regen laten staan tijdens een heerlijke low & slow sessie. Zorg dan voor een afdakje of overkapping hiervoor. Afgezien daarvan kan ik zo 1,2,3 geen minpunten bedenken. Het is een hele fijne BBQ met een hoop mogelijkheden die je op vele andere electrische BBQ’s gewoon niet hebt!

Wat voor prijs praten we dan over?

Qua prijs kan het een minpunt voor sommige zijn misschien want deze BBQ en alle bijbehorende features komen met een prijs. Een prijs die, als je een hamburgertje alleen maar grilt of die paar kipstokjes half wil zwartblakeren, te hoog is en waar je voor veel minder ook een grill kunt kopen voor. Tegen die groep wil ik overigens wel zeggen dat BBQ’en meer is dan die kleffe half rauwe AH hamburgers of zwartgeblakerde satestokjes. Alleen al in de receptendatabase op mijn website hier vind je al bizar eenvoudige receptjes om op de BBQ te maken. Op dit moment is de prijs +/- 699 EUR. En dat kan pittig zijn. Want voor die prijs heb je ook een kamado maar onthoud nogmaals. Je mag niet overal een kamado hebben helaas op balkons of binnenplaatsen. Weet wel dat je voor de prijs wel een BBQ krijgt die enorm duurzaam is in gebruik, levensduur en waar je echt veel plezier van kan hebben.

Eindconclusie

Ok, is dit de ultieme BBQ? Ja en nee. Ja voor alle mensen die geen tuin maar een balkon hebben. Ja voor iedereen die lekker buiten wil grillen maar geen zin in eventueel gedoe met houtskool of gas heeeft, Ja voor al die mensen die niet mogen BBQén met houtskool of gas van de VVE, de verhuurder of last hebben van buren die de ander het licht in de ogen niet gunnen. Deze BBQ is perfect voor iedereen die op vakantie gaat en daar graag ook low & slow willen BBQ’en. Deze BBQ is ideaal voor mensen die van Smart BBQ’en houden. Voor mensen die alle ruimte hebben voor die Braai, die grote kamado’s en/of enorme buitenkeuken is dit misschien niet interessant. Met een prijs van +/- 700 euro is het een duurdere BBQ maar wel eentje die gewoon alles kan wat je met een gewone BBQ ook kan zonder enige problemen. Qua uiterlijk is hij gewoon gaaf vind ik. Hij heeft veel weg van die design BBQ van Heston Blumentall. (google er op en je snapt wat ik bedoel). Het is een Eye catcher in je tuin, op je balkon of op vakantie en licht in gewicht en ook relatief licht in verbruik. Kortom. Voordat ik deze review mocht doen was ik sceptisch maar ben nu overtuigd dat je wel degelijk ook met een electrische BBQ zou kunnen grillen. Voor iedereen die altijd al serieus wilde BBQ’en maar altijd ruzie heeft met houtskool en temperatuur van de BBQ? Je kunt er niet meer onderuit nu!

Belangrijk!

Ik ben op geen enkele manier betaald voor het schrijven van deze review en de inhoud berust volledig op mijn eigen persoonlijke mening en is dus geen enkele afspiegeling van anderen

Bronnen gebruikt voor specs: https://severin.com/nl-nl/

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *