dit jaar ben ik op vakantie geweest in Engeland. Eigenlijk mijn meest favoriete land. Uiteraard vanwege het klimaat, de omgeving maar ook zeer zeker vanwege het eten en drinken. Dit jaar heb ik de regio Somerset bezocht en die staat bekend om zijn ciders. Maar ook de vele restaurants waar ook een van de meest iconische gerechten wordt geserveerd. De english pie. En ik ben daar echt gek op. Denk aan een winderige druilerige dag en dan in een gezellige pub een pie met chips eten. Dat vind ik dus genieten.

Nu is een pie gemaakt met heerlijk ‘crusty’ deeg en door wat na te zoeken en vooral na te vragen in Engeland kom ik er achter dat dat gemaakt is met een speciaal ingredient. Tallow, of ook wel rundervet genoemd. En eigenlijk is dat normaal want vroegah, (in de tijd van je opa en oma) was het heel normaal om runder- of varkensvet te gebruiken. En dat heeft veel voordelen. Nu is rundervet (tallow) en varkensvet (reuzel/lard) niet overal te verkrijgen maar vraag het aan je slager, die zou dit moeten hebben. En anders is het niet moeilijk te maken. Ik zal hier binnenkort nog eens een artikel over schrijven.

Er zijn diverse pie’s en eigenlijk kun je hier zelf zo creatief in zijn als je wilt. Maar er zijn ook bepaalde pie’s die echt een plek hebben in de Britse cultuur. De Steak & Ale pie is er eentje van. Want waar je ook komt in Engeland. Overal zul je wel de lokale versie hiervan vinden. En tijdens mijn vakantie in Somerset had ik de mazzel dat ik bij een aantal restaurants heb gegeten waar award winning versies hiervan werden geserveerd. En man wat zijn deze lekker. En dat heeft mij doen besluiten het zelf eens te proberen. En hoewel dat enigzins wat tijd en moeite kost is het uiteindelijke resultaat waanzinnig.

Het Bier

Gebruik de kortingscode MOLENBIER103 voor 15% korting op alle bieren en bierpakketten in de webshop

Shop nu

Belangrijk voor dit recept is dat je gebruik maakt van een Ale biertje. Want zoals de naam van de pie al doet vermoeden, is het een steak & Ale pie. En die worden gemaakt met ale bier. Een pale ale of zoals ik in dit geval heb gekozen voor de Stoof & Peer Scottisch Ale van Brouwerij de Molen.
En dat is een waanzinnig lekkere ale met een smaakpalet van kaneel, stoofpeer en zoethout. Een ideale combinatie om bij en ook vooral IN deze pie te nuttigen.

Bereidingswijze

 • Stap 1. De vulling
 • steek de BBQ aan of zet de oven aan op 160C. (bij de BBQ richt je deze op indirect in)
 • Snij nu 5 uien in grove stukken.
 • Pak een dutch oven en laat deze op het gasfornuis of op de BBQ goed heet worden.
 • doe nu de boter in de pan en laat deze smelten
 • doe nu de uien in de pan en laat deze zacht worden. doe vervolgensde bloem erbij en roer het erbij tot de bloem ‘opgelost is’
 • Doe nu het vlees erbij, de Worcestershire saus, de bouillon, het bier en de tijm en breng aan de kook.
 • Doe de deksel op de pan en zet deze in de oven (of in de BBQ) voor 2 1/2 uur.
  Haal na deze 2 1/2 uur de deksel van de pan en zet deze nog even terug in de oven/ op de bbq om de saus zo lekker in te laten dikken. Haal nu de pan van het vuur/ uit de bBQ en zet even apart.
 • stap 2. Het Deeg
 • Verhoog nu de temperatuur van de Oven/ BBQ naar 200C
 • Voor het deeg, doe je de 250gram Bloem, een tl zout en de tallow in een keukenmachine en laat deze draaien tot de tallow en bloem goed in elkaar zijn opgegaan.
 • Laat de keukenmachine al draaiende en giet er nu gedoseerd 3 el water bij totdat het een samenhangend deeg wordt
 • bestuif het aanrecht nu met bloem en haal het deeg uit de keukenmachine. Nu kun je het deeg verder kneden tot een mooi glad wit deeg.
 • splits nu het deeg op in 2 gelijke delen. Rol het ene deel uit tot een grote plak van 3m en snij dit in 2en. Bekleed met beide delen nu een pie vorm van maximaal 10cm breedte en 5 cm hoogte. (let op: vet de beide vormen goed in met tallow of boter voordat je deze bekleed)
 • vul nu de beide pie’s met het mengsel uit de dutch oven. TIP: haal eerst het vlees en uien uit de saus en doe dat in de pievormen en giet er daarna wat van de saus over. (niet te veel anders wordt de pie te nat)
 • rol nu het andere deel uit tot een grote plak van 3mm en snij hier 2 ronde plakken uit die over de pie vormen heen kunnen als bovenkant. als je beide pie’s hebt afgedekt met de bovenkant dan kun je met een vork de randen inprikken om een mooie afwerking te krijgen.
 • Kwast nu met ei de bovenkant in voor een mooie glans over het deeg en zet de pie’s voor minimaal 30min in de oven. als de pie er goed uitziet dan is deze na 30 minuten klaar. Zo niet, dan nog even een paar minuten langer in de oven laten.
 • Eet smakelijk! Tip: Deze pie smaakt heerlijk met het zelfde bier wat in de pie zit.

Ingredienten

 • Voor de vulling
 • 1000 gram stoofvlees / runderlappen

 • 200 gram uien in grove stukken

 • 1 tl zout

 • 1 el bloem

 • 250ml bier

 • 1 el worcestershire saus

 • 175ml runder bouillon

 • 1 tl verse tijm (fijn gesneden)

 • 1 el boter

 • Voor het deeg
 • 260gram bloem

 • 120gram Tallow

 • t tl zout

 • 3 el water

 • Voor de wash (om op het deeg te kwasten)
 • 1 ei (opgeklopt)

 • 1 tl melk

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *